
MÄTIHYYTELÖ
5 liivatelehteä
½ sitruunan mehu
2 tlk (à 200g) kermaviiliä
2-3 keitettyä munaa
1 pieni sipuli
250 g kirjolohen-, muikun-, siian- tai silakanmätiä
Hienonnettua tilliä ja ruohosipulia
ripaus suolaa ja valkopippuria
Laita liivatelehdet kylmään veteen noin viideksi minuutiksi. Lisää kermaviilin joukkoon hienonnetut munat ja sipuli, mäti sekä mausteet. Maistele ja lisää suolaa tarpeen mukaan. Puserra liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne kuumennettuun sitruunamehuun. Lisää liivate ohuena nauhana muiden aineiden joukkoon. Kaada seos pieniin annosvuokiin tai yhteen suurempaan vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Kasta vuoka hetkeksi kuumaan veteen ja kumoa hyytelö tarjolle. Tarjoa keitettyjen perunoiden, paahdetun ruisleivän ja salaatin kanssa.
(Pro Kala ry)
----------------------------------------------------------------
MAIJAN VALKOSIPULISILAKAT
600 g silakkafileitä
Liotusliemi:
1 dl etikkaa
4 dl vettä
1½ rkl merisuolaa
4 rkl sokeria
Kastike:
2dl kermaviiliä
1dl majoneesia
1-2 puristettua valkosipulia
½ tl suolaa
½ dl silputtua ruohosipulia
½ dl silputtua tilliä
rouhittua mustapippuria myllystä
Sekoita liotusliemen aineet. Anna silakoiden maustua liemessä yli yön (n. 12 tuntia). Siivilöi kalafileet liemestä ja poista fileistä nahka.
Sekoita kastikeaineet, jonka jälkeen sekoita kalat kastikkeeseen.
Säilytä kylmässä.
Valkosipulisilakat säilyvät jääkaapissa n. viikon.
----------------------------------------------------------------
LIPEÄKALAN KEITTÄMINEN
neljälle
n. 1 kg lipeäkalaa
Liedellä
Laita kala emali- tai ruostumattomaan teräskattilaan nahkapuoli alaspäin. Mausta keitinvesi suolalla, 1 tl suolaa kalakiloa kohden. Keitä kannen alla hiljaisella lämmöllä 15-20 minuuttia. Kaada keitinvesi pois.
Uunissa
Laita kala nahkapuoli alaspäin uuninkestävään vuokaan. Ripota päälle 1 tl suolaa kilolle lipeäkalaa. Peitä astia kannella tai alumiinifoliolla. Kypsennä 200 asteessa 30-40 minuuttia kalan paksuudesta riippuen. Kaada vuokaan kerääntynyt vesi pois.
Mikrossa
Laita kala mikroon sopivaan astiaan nahkapuoli alaspäin. Lisää 1 tl suolaa kalakiloa kohden. Peitä kannella. 1 kg kalaa kypsyy 6-10 minuutissa (600 W). Aloita 6 minuutilla. Se riittää, jos kalapalat ovat ohuita. Paksut kalapalat vaativat 2-4 min. lisää. Anna kalan jälkikypsyä kannen alla 5 minuuttia ennen tarjoilua. Kaada kalasta irronnut vesi pois.
(Pro Kala ry)
----------------------------------------------------------------
KALAISAT COCKTAILPIIRAKAT
20 kpl cocktailpiirakkaa
100 g kevyttuorejuustoa
2 kpl kovaksikeitettyä hienonnettua munaa
sitruunapippuria
20 viipale graavi- tai kylmäsavukirjolohta
ruohosipulia tai tilliä
Ohje:
Sekoita tuorejuustoon hienonnetut munat ja mausta seos sitruunapippurilla ja tilli- tai ruohosipulisilpulla. Aseta kirjolohiviipaleet ja nokare tuorejuustoa piirakoiden päälle. Koristele vihreällä.
----------------------------------------------------------------
KYLMÄSAVURULLAT
170 g kylmäsavukirjolohta viipaleina
100 g yrtti-, pippuri-, valkosipuli- tai muuta tuorejuustoa
tillisilppua
Ohje (15-25 viipaletta):
Lado kirjolohiviipaleet limittäin kelmun päälle siten, että saat yhtenäisen suorakaiteen muotoisen, noin 25 cm leveän levyn.
Sekoita tillisilppu tuorejuuston joukkoon. Levitä tuorejuusto/tillisilppuseos tasaisesti kalan pinnalle ja kääri levy rullaksi. Kääri rulla tiiviisti kelmuun ja laita muutamaksi tunniksi pakastimeen, jotta se kovettuu ja on siten helppo viipaloida.
Voit tarjota rullat sellaisenaan ruuan lisukkeena tai kahvipöydässä esim. saaristolaisleivän päällä.
© 2015 - Kalaliike Asp Oy | Kummeli Group Oy