´

Arkireseptit

Reseptit arkeen

 

HARRIN UUNILAHNA

1 kpl tuore lahna (n. 1,5-2 kg, suomustettuna ja perattuna)
Suolaa
Korppujauhoja
Voita
Tilliä
Sipulia
Porkkanaa

Laita lahna uuninpellille folion päälle ja mausta lahna suolalla (kalan päälle ja sisälle). Tee muutama viilto lahnan pintaan ja ripottele päälle korppujauhot sekä lisää muutama nokare voita. Lahnan sisälle voit laittaa maun mukaan sipulia, tilliä ja porkkanaa. Kypsennä uunissa alkuun 225 C n 15 min, jonka jälkeen laske uunin lämpötila 200 C n. 1 tunti.
Kostuta lahnaa pari kertaa kypsennyksen aikana kuumalla suolavedellä.

 

--------------------------------------------------------------------

 

UUNILOHI

1kpl nahaton lohifile (tai vaihtoehtoisesti kirjolohta tai taimenta)
1 prk (1,5 dl) Smetanaa
Sitruunan mehua
merisuolaa (hienokiteistä)
mustapippuria
tilliä

Mausta nahaton file sitruunalla fileen molemmilta puolilta ja laita voideltuun uunivuokaan. Ripottele päälle maun mukaan suolaa, mustapippuria sekä silputtua tilliä. Paista uunissa 200 asteessa n. 45 min., isommissa fileissä kypsyyttä kannattaa tarkistaa välillä ja pidentää paistoaikaa, mikäli fileen paksuimmat osat eivät ole kypsiä.

----------------------------------------------------------------

Kokeile uunilohta myös seuraavilla mausteilla:
oliiveja
muutama anjovisviipale
tuoretta basilikaa
kirsikkatomaatteja
sitruunaa
merisuolaa (hienokiteistä)
mustapippuria

Mausta voideltuun vuokaan laitettu nahaton lohifilee sitruunalla, suolalla ja mustapippurilla. Asettele anjovisviipaleet fileen päälle n. 4 cm välein sekä lisää fileen päälle ja reunoille oliivit, kirsikkatomaatit ja basilikat.

----------------------------------------------------------------

 

PEPEN PERUSSETTI

n. 400 g Kalafileitä (esim. kuha, ahven, lohi)
0,25 tl Sitruunapippurirouhetta
0,5 tl Suolaa
Purjoa
2-3 kpl Tomaattia
1 prk (2-2,5dl) Ruokakermaa (esim. kolmen juuston kerma)
Voita paistamiseen

Mausta kalafileet pippurirouheella ja suolalla. Kuumenna pannu ja sulata voi pannussa ja lisää ohueksi leikattuja purjosuikaleita makusi mukaan. Pienennä lämpöä ennen kuin lisäät kalafileet pannuun. Paista fileitä molemmilta puolilta n. pari minuuttia. Kala on kypsää, kun sen väri on muuttunut läpikuultavasta valkoiseksi (lohi- ja kirjolohi vaaleanpunervaksi). Paistamisen loppuvaiheessa voit lisätä pannuun purjosuikaleita.

Kun kala on kypsää vähennä lämpöä ja lisää pannuun fileiden päälle tomaattisiivuja sekä ruokakerma. Anna hautua pienellä lämmöllä sen aikaa, kun perunat kiehuvat viereisellä levyllä.

---------------------------------------------------------------

 

Petrin helppo ja nopea lohiresepti:

Lohimedaljonkeja 1 kpl/hlö
mausteeksi suolaa ja pippuria

Ohje:
Mausta lohimedaljongit maun mukaan suolalla ja pippurilla. Grillaa molemmin puolin n. pari minuuttia. Kala on kypsää, kun väri on muuttunut läpikuultavasta vaaleanpunertavaksi. Tarjoa salaatin ja uusien perunoiden kanssa.

---------------------------------------------------------------

KYLMÄSAVUSILAKKATARTAR

250 g kylmäsavusilakkaa
1 punasipuli
nippu tilliä
½ prk ranskankermaa
½ prk kermaviiliä
koristeeksi kylmäsavustettua mätiä
valkopippuria

Silppua nahattomat kylmäsavusilakat, sipuli ja tilli. Sekoita ainekset ranskankerman ja kermaviilin kanssa. Tarjoa esimerkiksi anisnäkkileivän tai saaristolaisleivän kera. Koristele annokset mädillä ja esimerkiksi ruohosipulilla. Rouhi leipien päälle lopuksi valkopippuria.

Resepti: Kaarlo Piipanoja, Piipanoja Ky.

----------------------------------------------------------------

KYLMÄSAVUKIRJOLOHIPASTA
4 annosta 

150-200 g kylmäsavu(kirjo)lohta
1 keltasipuli tai 2-3 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
1-2 rkl öljyä 
1 dl hienonnettua persiljaa
½-1 avokado
1-2 rkl sitruunamehua
2-3 tomaattia
mustapippuria myllystä
noin 400 g spagettia tai muuta pastaa

Suikaloi sipuli ja valkosipuli. Kuullota niitä hetki öljyssä.
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Säästä vähän keitinlientä.

Leikkaa sillä aikaa kylmäsavulohiviipaleet suikaleiksi tai paloiksi. Kuutioi tomaatit. Halkaise kypsä avokado ja kuori se. Poista siemen ja kuutioi hedelmäliha. Pirskota päälle sitruunamehua.
Lisää kalasuikaleet ja persilja kuullotettujen sipulien joukkoon ja lämmitä hetki. Jos kylmäsavukalaa kuumentaa pidempään, maku muuttuu ja tulee suolaisemmaksi. Lisää joukkoon vähän pastan keitinlientä ja sitruunamehua kostukkeeksi. Ripottele sekaan avokado- ja tomaattikuutiot. Mausta mustapippurilla.
Kaada kastike valutetun pastan joukkoon, sekoita kevyesti ja tarjoa heti.

Resepti: Pro Kala ry

----------------------------------------------------------------

TALVINEN KALAKEITTO NELJÄLLE:

400 g Madetta (tai muuta vaaleaa kalaa, kuten hauki, kuha tai ahven)
Perunaa
Korianteria
Purjosilppua
n. 2,5 dl Ruokakermaa (maustettu esim. savujuusto)
tilliä
ripaus suolaa

Ohje:
Kuori ja lohko perunat kattilaan ja lisää vettä sen verran, että perunat peittyvät. Lisää korianteri ja purjosilppu. Kun vesi kiehuu, lisää kalan palat perunoiden päälle. 

Lisää ruokakerma ja anna hautua hetki, kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää viimeiseksi tilli ja tarvittaessa ripaus suolaa. 

Tarjoa kalakeiton kanssa saaristolaisleipää ja voita.

----------------------------------------------------------------

KALAA JA TOMAATTIPASTAA

Nauhamakaronia tai muuta pastaa 
vettä, suolaa

Kastike:
öljyä, 1-2 sipulia tai pala purjoa
5-6 tuoretta tomaattia tai 1 tlk tomaattimurskaa
5 rkl tomaattipyreetä, suolaa, vastajauhettua mustapippuria
1/2 kg kalafileitä (ahventa, kuhaa tai kirjolohta) paloina
hienonnettua ruohosipulia, tilliä ja basilikaa
(suolaa)
(pippuria) 
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä juuri ja juuri kypsäksi.

Kuumenna öljy pannussa ja kuullota siinä hienonnetut sipulit tai purjo. 
Leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi ja lisää ne tai tomaattimurska sipulin joukkoon. 

Lisää myös tomaattipyree ja mausta seos suolalla sekä pippurilla. Anna kiehua pari minuuttia. 

Leikkaa kalafileet pieniksi paloiksi ja lisää kastikkeen joukkoon. 
Hauduta miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia. Varo sekoittamasta voimakkaasti, etteivät kalapalat hajoa. 

Höystä kastike lopuksi hienonnetuilla maustevihanneksilla. 
Tarjoa kastike keitetyn pastan kanssa.
(Pro Kala ry)

----------------------------------------------------------------

SALAATTI SAVUSTETUSTA KALASTA
4-6 annosta pääruokana, 8-12 annosta noutopöydässä 

400-500 g perattua savustettua siikaa, kirjolohta tai lohta 
2-3 ruukkua erilaista salaattia 
1 pss (200 g) pakastepapuja 
1 kurkku 
1 rasia kirsikkatomaatteja 
3-4 kovaksi keitettyä munaa 
15-20 mustaa oliivia mustapippuria myllystä 
noin ½ ruukkua tilliä ja/tai sitruunamelissa 

Kastike: 
5 rkl sitruunamehua 
1½ dl öljyä 
1 tl suolaa
(1-2 rkl sinappia) 
noin ½ ruukkua tilliä tai sitruunamelissaa 

1. Kokoa salaatti laakealle vadille. Tarjoa kastike erikseen kannusta, jossa ottimena on pieni kauha. Silloin kastiketta voi sekoittaa ennen ottamista. Lautanen ja lautasliina kastikekannun alla estävät öljytippojen tipahtamisen pöytäliinalle. Tarjoa salaatin seuraksi hyvää leipää. Jos vieraita tulee paljon ja vähitellen, leikkaa ja silppua ainekset omiin kulhoihinsa ja pidä ne jääkaapissa. Kokoa uusi salaatti puhtaalle vadille tarpeen mukaan. 

2. Keitä pakastepavut pakkauksen ohjeen mukaan ja jäähdytä ne heti kylmässä vedessä. Valuta. Jos pavut ovat pitkiä, pätki ne haarukkapaloiksi. 

3. Kuori munat ja lohko ne pitkittäin neljään osaan. Silppua yrtit. 

4. Sekoita kastikeaineet. Mausta kastike halutessasi sinapilla. Lisää puolet hienonnetusta tillistä tai sitruunamelissasta kastikkeen joukkoon. Tarkista kastikkeen maku 

5. Revi salaatin lehdet sopivan kokoisiksi suupaloiksi (isoja salaatinlehtiä on hankala syödä pelkällä haarukalla sotkematta vaatteitaan). Levitä lehdet laakealle vadille. 

6. Nosta päälle haarukkapaloiksi pienitty kala. Ripottele sekaan pavut ja oliivit ja kirsikkatomaatit. Nosta kananmunanlohkot kauniisti salaatin reunoille. Rouhaise salaatin päälle mustapippuria ja ripottele pinnalle tilliä tai sitruunamelissaa. Jos haluat salaatista ruokaisamman, lisää joukkoon 4-6 kuutioitua keitettyä perunaa. Pirskota niiden sekaan viinietikkaa, öljyä ja suolaa ja anna maustua ennen salaatin joukkoon lisäämistä. Voit käyttää myös kaupan peruna-punajuurisalaattia. Lusikoi se salaattivadin keskelle ja kokoa muu salaatti sen ympärille. Kun tarjoat salaatin noutopöydässä, nosta kastikekannu ja leipäkori lähelle salaattivatia. Jätä pöydälle lautasen mentävä tila, jotta salaattia pystyy ottamaan kahdella kädellä.
(Pro Kala ry)

----------------------------------------------------------------

VÄHÄN PAREMMAT HAUKIPULLAT
4 annosta

500 g haukifileetä
2 rkl sitruunamehua
2 tl sinappia
2 rkl ketsuppia
ripaus cayennepippuria tai chiliä
0,25 tl jauhettua valkopippuria
1 tl suolaa 
4 munanvalkuaista
1 dl ruokakermaa 
2 dl maitoa
0,5 l kalalientä (kuutiosta tai fondista)
Poista hauesta isommat ruodot ja laita se monitoimikoneeseen. Jauha hauki hienoksi massaksi. Lisää sitruunanmehu ja mausteet ja anna maustua hetki.

Vatkaa valkuaiset kevyesti vaahdoksi ja lisää ne murekkeen joukkoon koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon kerma-maito ohuena nauhana. Lämmitä kalaliemi melkein kiehuvaksi, ota haukimassasta nokare ja kypsennä se liemessä muutaman minuutin ajan ja maista. Mausta haukimassaa tarvittaessa lisää. 

Muotoile kahden lusikan avulla haukimassasta palloja ja tipauta kuumaan kalaliemen. Hauduta ne kypsiksi kalaliemessä hitaasti ja varovaisesti, noin 3 minuuttia per puoli. Kannattaa kypsentää vain noin 6 pullaa kerrallaan, jottei kalaliemi jäähdy liikaa. 

Nosta kypsät haukipullat liemestä ja pidä ne lämpiminä esimerkiksi folion alla, kunnes kaikki pullat on kypsennetty.

Tarjoa lisänä muhennettua perunaa: Kuori ja kuutioi perunat ja keitä ne maitotilkassa kypsiksi. Sekoita välillä, sillä ne palavat helposti pohjaan. Lisää tarvittaessa maitoa. Mausta suolalla ja tillillä tai ruohosipulilla. Perunat kypsyvät meheviksi ja muhentuvat osittain, joten välttämättä et tarvitse kastiketta. Mutta jos haluat, voit suurustaa siivilöidyn haukipullien keitinliemen jauhoilla ja keltuaisella kastikkeeksi.
(Pro Kala ry)

---------------------------------------------------------------- 

 

PERUNA-KALAPIZZA
3-4:lle

1 ps (500g) pakasteperunasuikaleita
noin 1 tl timjamia
½ tl suolaa
1-2 rkl rypsiöljyä
200 –250 g kypsää ruodotonta kalaa, 300 g kirjolohisuikaleita tai ruodottomia kalafileitä suikaleiksi leikattuna
3-4 tomaattia
2 dl juustoraastetta
1-2 tl pizzamaustetta
vähän mustapippuria

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja voitele vuoka (halkaisija 26-28 cm).

Kaada perunasuikaleet vuokaan, pirskota sekaan rypsiöljy ja mausta timjamilla ja suolalla. Sekoita ja nosta vuoka uunin alimmalle ritilätasolle ja paista 225 asteessa 20-30 minuuttia.

Paloittele kypsä kala ja viipaloi tomaatit.

Nosta vuoka uunista ja levitä kala ja tomaattiviipaleet perunoiden päälle. Ripottele pinnalle pizzamaustetta ja mustapippuria ja juustoraaste. Siirrä ritilä uunin keskelle tai vähän ylemmäksi ja väännä uunin lämpötila 250 asteeseen.

Nosta vuoka takaisin uuniin ja kypsennä vielä 10-12 minuuttia. 

Tarjoa heti esim. ruisleivän ja salaatin kera.
(Pro Kala ry)

---------------------------------------------------------------

KALAHAMPURILAINEN välipalaksi tai lounaaksi:

1 kpl savustettu kalapihvi
1 kpl hampurilaissämpylä
mausteet ja täytteet oman maun mukaan esim:
1 siivu tomaattia
etikkakurkkua
1 salaatinlehti
hampurilaiskastiketta

Lämmitä kalapihvi ja sämpylä, kokoa hampurilainen ja herkuttele. Jos haluat täyttävämmän ja terveellisemmän vaihtoehdon, korvaa hampurilaissämpylä ruisleivällä.

---------------------------------------------------------------

KYLMÄSAVULOHITARTAR

200 g kylmäsavu(kirjo)lohta silputtuna
1 prk smetanaa
sitruunapippuria
ruoho- tai kevätsipulia

Ohje:
Sekoita ainekset keskenään ja tarjoile vaikka lisukkeena grillattujen lohimedaljonkien ja uusien perunoiden kanssa.

---------------------------------------------------------------

NÄPPÄRÄ KALAMAKARONILAATIKKO

1 pss (400g) esim. kauramakaroneja (keittoaika n. 6 min.)
400-500 g kalafileitä (kuhaa, ahventa, kirjolohta)
0,5 tl suolaa
0,25 tl valkopippuria
0,5 dl tilli- tai ruohosipulisilppua
8 dl maitoa
100 g sulatejuustoa (esim. tilli tai sipuli)

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele uunivuoka (esim. lasagnevuoka) ja levitä sinne puolet makaroneista raakoina. Jos käytät pitemmän kypsymisajan vaativia makaroneja, keitä ne ensin puolikypsiksi runsaassa vedessä. Levitä kalafileet makaronien päälle. Ripottele kaloille suola, valkopippuri ja tillisilppu. Laita loput makaronit kaloille.

Kuumenna maito kiehuvan kuumaksi ja sekoita sulatejuusto nokareina sen joukkoon. Kaada seos vuokaan makaronien päälle. Juustomaidon tulisi peittää makaronit lähes kokonaan. Kypsennä noin 30-40 minuuttia. Tarjoa lisänä raastetta tai salaattia.
(Pro Kala ry)

© 2015 - Kalaliike Asp Oy | Kummeli Group Oy